Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Hλιότροπο

Hλιότροπο (Heliotrope//Heliotropium arborescens):
Βάλτε τον ρομαντισμό στον κήπο σας με αυτό το θαμνώδες  αρωματικό φυτό με τα μικροσκοπικά, έντονα μοβ άνθη. Ήρθε στην Ευρώπη το 1757, αφού ανακαλύφθηκε από ταξιδιώτες στο Περού.  Ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινοειδών (Boraginaceae) η οποία περιλαμβάνει 250 περίπου είδη φυτών. Το Hλιότροπο αναπτύσσεται σε μονόπλευρες συστάδες που ακολουθούν τον ήλιο, εξ ου και το όνομα του από τις ελληνικές λέξεις Helios (ήλιος) και Tropos (στροφή).
Στην ελληνική μυθολογία είναι το λουλούδι της Νύμφης Κλυτίας
της οποίας το πρόσωπο γυρίζει προς
τον θεό (Ήλιο) Απόλλωνα, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη, αλλά αυτός δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον. Παρακολουθούσε τον Απόλλωνα να περνάει με το άρμα του και προσευχόταν για ένα βλέμμα οίκτου.
Βλέποντας την να “λιώνει” από τη  θλίψη, οι θεοί την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν σε ηλιότροπο.


Περιγραφή
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αρωματικό, ξυλώδες, πολυετές φυτό, με εύκολη φροντίδα που ανθίζει ασταμάτητα και προσφέρει ένα επιβλητικά όμορφο άρωμα, που μοιάζει με βανίλια. Μεγαλώνοντας ένα ηλιοτρόπιο θα είναι μια πρόσθετη απόλαυση για εκείνους
που ζουν σε περιοχές με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Είναι ανεκτικό στη ξηρασία και τη θερμότητα και εξαιρετικά ανθεκτικό σε παράσιτα. Τα φύλλα του είναι μακριά, οβάλ, με σκούρο πράσινο χρώμα. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που αρχίζει την άνοιξη, συνεχίζει όλο το καλοκαίρι και προσφέρει γενναιόδωρα τα αρωματικά του άνθη μέχρι το φθινόπωρο. 

Tips
Μην συγχέετε το Ηλιότροπο (H. arborescens) με τη Βαλεριάνα (Valeriana officinalis,  μπορεί να μοιάζουν τα άνθη τους) αλλά ούτε με τον Ηλίανθο (ηλιοτρόπιο, καθώς στην καθομιλουμένη συνήθως ταυτίζονται ή και συγχέονται). Στην ουσία πρόκειται για διαφορετικά φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου