Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ρυγχόσπερμο

Ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides) ή Κινέζικο Γιασεμί
ρυγχόσπερμο λευκό 
είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Apocynaceae και προέρχεται από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (Ιαπωνία, την Κορέα, τη νότια Κίνα και το Βιετνάμ). Το ρυγχόσπερμο καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό και θα το συναντήσουμε σε κήπους, δημόσιους χώρους και πάρκα.


ρυγχόσπερμο κίτρινο


Περιγραφή
Είναι ένα αειθαλές, ξυλώδες, αναρριχητικό φυτό που μπορεί να φτάσει τα 3 m ύψος. Τα φύλλα είναι αντίθετα, ωοειδή έως λογχοειδή, μήκους 2-10 cm και 1-4,5 εκατοστά φάρδους. Τα ευωδιαστά λευκά λουλούδια έχουν 1-2 εκατοστά διάμετρο και μοιάζουν με στεφάνη που ανοίγει σε πέντε πέταλα. Μια νέα και ελκυστική ποικιλία είναι το
ρυγχόσπερμο με κίτρινα άνθη το οποίο εξακολουθεί να έχει το ίδιο γλυκό άρωμα με τον καθιερωμένο και τόσο αγαπημένο συγγενή του. Ανθίζει σε πλήρη ήλιο αλλά και σε σκιά (μερική ή ολική) και απαιτεί καλά στραγγιζόμενα εδάφη, μέτριο πότισμα, μέτρια λίπανση και μια στήριξη για αναρρίχηση. Οι συστάδες με τα αρωματικά λουλούδια παράγονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα πλούσια, σκούρα πράσινα φύλλα του στρέφονται συχνά σε χάλκινα στο χειμώνα.



Tips
Μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδεύουμε  για να χωρέσει το διαθέσιμο χώρο.  
Αν διατηρείται συνεχώς υγρό μπορεί να υποκύψει σε μυκητιασική λοίμωξη. Ένα πολύτιμο αρωματικό έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία εξάγεται από τα λουλούδια του. Σε αραιωμένη μορφή, το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή των κινέζικων, βιετναμέζικων και ταϊλανδέζικων θυμιαμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου