Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ανιζόγανθος (Anigozanthos )

Ο Ανιγόζανθος 'Bush Pearl' ή το Πόδι του καγκουρό 
(Anigozanthos 'Bush Pearl' / Dwarf Kangaroo Paw):
έχει καταγωγή από την νοτιοδυτική Αυστραλία, εξ' ού και το όνομά του. Το γένος ονομάστηκε από τον Γάλλο βοτανολόγο Jacques-Julian Houton de Labillardiere, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνέλλεξε άνθη και φυτό Ανιζόγανθου (Anigozanthos rufus) κοντά στην Esperance στη Δυτική Αυστραλία το 1792.Η γενική ονομασία Anigozanthos προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άνισος» και «άνθος» και αναφέρεται στην κατανομή των λουλουδιών σε έξι άνισα μέρη.  Tο γένος Ανιγόζανθος αποτελείται από 11 είδη. Το 'Bush Pearl' ανήκει στην κατηγορία "νάνα".



Περιγραφή
Είναι ένα παράξενο αλλά παράλληλα και εντυπωσιακό
ορθόκλαδο πολυετές φυτό, ψηλό σαν ξίφος με ανοιχτόχρωμο πράσινο φύλλωμα. Από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο (σχεδόν όλο το χρόνο κατά μήκος της ακτής) εμφανίζονται φωτεινά ροζ, λευκά, κίτρινα, κόκκινα, μπορντό ή πορτοκαλί σωληνοειδή μπουμπούκια ανθέων που ανοίγουν στις άκρες σαν ένα μικρό πόδι. Αυτά τα πολυετή φυτά είναι ενδημικά στις ξηρές, πυριτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Αυστραλίας. Το φυτό αναπτύσσεται από μικρά, υπόγεια, οριζόντια ριζώματα. Ο χυμός στο ριζικό σύστημα επιτρέπει στα φυτά να επιβιώσουν σε ακραίες καταστάσεις ξηρασίας. 


Φροντίδα
Φυτέψτε το σε μια ηλιόλουστη και ανοικτή θέση στον κήπο σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Έχει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Ωστόσο, χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα και λίπανση κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Για
να επεκτείνετε την περίοδο ανθοφορίας του, κόψτε από χαμηλά τις μίσχους με τα μαραμένα άνθη. Με αυτό τον τρόπο, το φυτό θα παράγει συνέχεια καινούριους μίσχους. Αποτελεί ιδανική λύση για 
μπορντούρα οριοθέτησης, για βραχόκηπο ή απλά σε γλάστρα.  


Tips

Αλλά και σαν κομμένο λουλούδι για το βάζο θα σας εκπλήξει με την ανθεκτικότητά  του ( μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 15 μέρες)

O κοκκινοπράσινος Ανιγόζανθος  (Anigozanthos manglesii)  έχει ανακηρυχθεί το λουλούδι έμβλημα της Δυτικής Αυστραλίας. Το είδος χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη χλωρίδα και οι συλλέκτες αυτών των φυτών πρέπει να διαθέτουν άδεια. 










Στο φυτώριό μας θα βρείτε επίσης και την ποικιλία "Flavidus" με πoρτοκαλί-κόκκινα λουλούδια των οποίων το στέλεχος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 cm.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου