Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο (Plumbago auriculata // capensis)
Plumbago μπλε
ή μπλε γιασεμί είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Plumbaginaceae και προέρχεται από τη Νότια Αφρική.  Το όνομα Plumbago προέρχεται από τη λέξη plumbum που σημαίνει «μόλυβδος» και αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη ικανότητα του φυτού ως θεραπεία για δηλητηρίαση από μόλυβδο. Το επίθετο auriculata σημαίνει «με  αυτιά» και αναφέρεται στο σχήμα των φύλλων. Το Plumbago auriculata είναι γνωστό και ως Ρ capensis, που ήταν το όνομα που δόθηκε από τον βοτανολόγο, Thunberg  το 1794. Ωστόσο, το φυτό είχε ήδη ονομαστεί auriculata από τον Lamarck το 1786 και ήταν γνωστό ως φυτό κήπου στις Ανατολικές Ινδίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει κερδίσει το βραβείο Garden Merit της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών.
Plumbago απαλό μπλε


Περιγραφή
Είναι ένας αειθαλής θάμνος, που συχνά καλλιεργείται ως αναρριχητικό, ανεβαίνοντας γρήγορα στα 6 m ύψος και 3 m πλάτος. Έχει λουλούδια σε απαλό μπλε ή βαθύ μπλε χρώμα αλλά υπάρχουν και παραλλαγές με λευκά  λουλούδια. Τα φύλλα έχουν ένα γυαλιστερό πράσινο χρώμα και αναπτύσσονται έως 5 εκατοστά. Το Plumbago μεγαλώνει καλύτερα σε πλήρη ήλιο ή  ημισκιερό μέρος.
Το Plumbago αποτελεί  μια πολύ καλή πρόταση για φυτικό φράχτη καθώς ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα. Θα ανθίσει αφειδώς μετά την περικοπή  καθώς θα φέρει λουλούδια στη νέα βλάστηση. Μπορεί να χρειαστεί να το κλαδέψετε μετά το χειμώνα για να το κρατήσετε περιποιημένο, έστω και αν αυτό επαναλαμβάνεται μόνο κάθε λίγα χρόνια. Είναι πολύ
Plumbago απαλό μπλε
χρήσιμο σε μεγάλους κήπους και τοπία καθώς αναπτύσσεται γρήγορα και θα καλύψει αρκετά μεγάλες περιοχές. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε έδαφος, αλλά θα αποδώσει καλύτερα όταν ενισχύεται με άφθονο λίπασμα. Είναι κάπως ευαίσθητο στον  παγετό, αλλά γρήγορα θα αναπτυχθεί εκ νέου εάν έχει υποστεί ζημιά. Ωστόσο στις εύκρατες περιοχές μπορεί να καλλιεργηθεί άφοβα έξω.


Tips
Το Plumbago στη χώρα καταγωγής του χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία κονδυλωμάτων, σπασμένα κόκαλα και τραύματα. Λαμβάνεται ως εισπνοές για πονοκεφάλους.

 
Plumbago μπλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου