Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αλστρομέρια ( Alstroemeria)


Εάν συνήθως προτιμάτε τις κοινές τουλίπες και τα τριαντάφυλλα για την αποστολή λουλουδιών σε άλλους για τις γιορτές και τα γενέθλια, είναι σίγουρα καιρός να κάνετε πιο εξωτικές επιλογές. Είτε θέλετε ένα φυτό σε γλάστρα που οι φίλοι σας θα μπορούν να απολαμβάνουν για τα επόμενα χρόνια ή ένα μόνο άνθος που θα κάνει μια ισχυρή δήλωση, η Αλστρομέρια είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε. Η Αλστρομέρια (Alstroemeria)  ή κρίνος του Περού ή κρίνος των Ίνκας, είναι ένα λουλούδι must-have.
Είναι ένα  ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Αλστρομεριοειδών
(Alstroemeriaceae). Το λουλούδι πήρε το όνομά του από το σουηδό βαρόνο Claus von Alstromer, που το ανακάλυψε. Κατάγεται από την Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα από τις Περουβιανές Άνδεις  και υπάρχουν πάνω από 120 είδη. Συμβολίζει τη δύναμη της φιλίας και τον αμοιβαίο δεσμό της στήριξης μεταξύ δύο ανθρώπων.




Περιγραφή
Η Αλστρομέρια είναι στην πραγματικότητα ένα πολυετές λουλούδι. Είναι ένα φυτό με πλούσια βλάστηση, έντονη ριζοβολία και πολλούς τρόπους να αποθηκεύσει νερό. Θα διαπιστώσετε ότι οι ρίζες της απλώνονται μέσα στο έδαφος και πρήζονται ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Τα φύλλα διατάσσονται εναλλάξ και είναι αντίστροφα, δηλ συστρέφονται προς τα επάνω στη βάση των μίσχων και δίνουν έτσι την εντύπωση δύο
διαφορετικών φύλλων. Είναι μεταβλητά σε σχήμα και έχουν λεία άκρα. Τα άνθη είναι μονά ή σε μπουκέτα και ανθίζουν από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο. Το κάθε λουλούδι αποτελείται από έξι πέταλα και από το εσωτερικό τους ξεπροβάλουν έξι στήμονες. Διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων σε αποχρώσεις του κόκκινου, σε κίτρινο, πορτοκαλί, μοβ, πράσινο και λευκό, με στίγματα, ριγέ ή με ραβδώσεις σε
πιο σκούρα χρώματα. Η ροζ και η κόκκινη Αλστρομέρια δείχνουν ζεστασιά και την αγάπη σας προς ένα φίλο, ενώ η πορτοκαλί την επιμονή προς την επίτευξη των στόχων. Η κίτρινη, η λευκή και η μοβ εκφράσει το ενδιαφέρον σας για ένα αγαπημένο πρόσωπο που δεν αισθάνεται καλά.



Tips
Η Αλστρομέρια είναι ένα φυτό ανθεκτικό σε διαπερατά, μη ασβεστώδη εδάφη και χρειάζεται αρκετό φώς (καλό όμως είναι ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να αποφεύγεται η
απευθείας έκθεση του φυτού στον ήλιο). Όσον αφορά τις απαιτήσεις της στο πότισμα, είναι απαραίτητο να μη στεγνώνει το χώμα αλλά και να υπάρχει καλή στράγγιση. Επίσης πρέπει να αφαιρούνται τα απανθισμένα άνθη για να ενισχύεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία του φυτού.


Infos

Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα συγκεκριμένα φυτά ζεσταθούν υπερβολικά, σταματούν να παράγουν
λουλούδια. Αν καλλιεργηθεί σε γλάστρα καλό είναι να χρησιμοποιείται πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα επειδή το φυτό αναπτύσσει πλευρικά ριζώματα. Αυτά τα λουλούδια έχουν μια σεζόν που είναι αδρανής, έτσι ώστε να επανέρθουν την επόμενη. Το λουλούδι, θα έρθει στη ζωή το καλοκαίρι και θα πέσει σε νάρκη το χειμώνα. Αξιοσημείωτη είναι και διάρκεια ζωής του κομμένου λουλουδιού. Το λουλούδι μπορεί να  διατηρηθεί στο βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου