Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Καλσεολάρια (Calceolaria)

Η Καλσεολάρια (Calceolaria)
είναι ένα ορεινό φυτό. Κατάγεται από τις Άνδεις της Νότιας Αμερικής. Το γεωγραφικό της φάσμα εκτείνεται από την Παταγονία ως το κεντρικό Μεξικό. Ανήκει στην οικογένεια των Σκροφουλαριιδών (Scrophulariaceae ). Το όνομα του γένους προέρχεται από τη λατινική λέξη calceolus που σημαίνει  «παντόφλα» και αναφέρεται στην εμφάνιση του άνθους, εξ’ ου και το ψευδώνυμο “παντόφλες” ή "παπούτσια" ή ακόμα και"πορτοφόλια".  Αυτά τα λουλούδια 100-150 χρόνια πριν, ήταν τα αγαπημένα φυτά της βικτωριανής Αγγλίας.  


Περιγραφή
Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό με ζωηρή και έντονη βλάστηση, το οποίο φθάνει σε ύψος τα 10 εκ. Το φύλλωμα είναι τραχύ σε σχήμα ροζέτας. Τα στελέχη της και τα φύλλα της καλύπτονται από μαλακές τρίχες. Το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της Καλσεολάρια είναι τα ασυνήθιστα λουλούδια της. Κατακτά τους πάντες με το ιδιόμορφο σχήμα και το φωτεινό χρώμα των λουλουδιών της. Τα λουλούδια της αποτελούνται από δύο χείλη. Το άνω χείλος είναι εξαιρετικά μικρό, 
μόλις που το παρατηρεί κάποιος, ενώ το κάτω είναι μεγάλο, φουσκωμένο και σφαιρικό. Διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και συνδυασμών: κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο και είναι είτε μονόχρωμα, είτε με στίγματα ή δίχρωμα. Ανθίζουν από το Φεβρουάριο (γι’ αυτό και είναι ιδανικό δώρο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου)  μέχρι το τέλος του Απριλίου. Σε ένα φυτό μπορούν να ανθίσουν ταυτόχρονα έως και 50 λουλούδια.

Tips

Η καλλιέργεια της Καρσεολάρια δεν είναι πολύ περίπλοκη, αρκεί να θυμάστε ότι της αρέσει το περιβάλλον της δροσερό (14-16 ° C) και όχι πολύ φωτεινό. Αν και είναι φυτό εξωτερικού χώρου, μπορείτε κάλλιστα να το τοποθετήσετε κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Τα βόρεια παράθυρα είναι το πιο φιλόξενο μέρος για αυτά τα φυτά. Εάν ωστόσο το παράθυρό σας έχει νότιο προσανατολισμό  κρεμάστε μια κουρτίνα  για να φιλτράρετε τις ακτίνες φωτός.  Η
φροντίδα των φυτών αυτών περιλαμβάνει και την φειδώ στην παροχή νερού. Αυτά τα φυτά δεν τα πάνε καλά με την πολύ υγρασία. Γι’ αυτό ποτίστε τα επαρκώς και στη συνέχεια αφήστε τη γλάστρα στο νεροχύτη για περίπου 10 λεπτά για να στραγγίσει. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου