Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Επίφυλλο ή κάκτος των Χριστουγέννων

Το Επίφυλλο ή κάκτος των Χριστουγέννων,

με επίσημη βοτανολογική ονομασία Σλουμπεργκέρα (Schlumbergera russelliana) είναι ένα είδος φυτού της οικογένειας Κακτοειδών (Cactaceae). Σε άγρια κατάσταση συνήθως φυτρώνει στα δέντρα ως επίφυτο και εμφανίζεται μόνο σε μια μικρή περιοχή των παράκτιων βουνών της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου υπάρχει υψηλή υγρασία. Ο βοτανολόγος  Charles Lemaire (1801-1871) έδωσε το 1858 στο φυτό το όνομα Schlumbergera προς τιμήν του Frédéric Schlumberger (1823-1893), ένα Γάλλο συλλέκτη κάκτων. Αυτό το όμορφο φυτό  ανθίζει τα Χριστούγεννα (εξ’ου και το όνομα κάκτος των Χριστουγέννων), αλλά αν λάβει την κατάλληλη φροντίδα ανθίζει ξανά γύρω στο Πάσχα.

Περιγραφή
Έχει πράσινα άφυλλα στελέχη τα οποία δρουν ως φωτοσυνθετικά όργανα. Οι μίσχοι (κλαδώσεις) αποτελούνται από έντονα πεπλατυσμένα τμήματα, τα οποία έχουν ένα μικρό αριθμό εγκοπών κατά μήκος των άκρων τους. Ειδικοί σχηματισμοί, χαρακτηριστικό των κάκτων, που ονομάζονται "αρεόλες"(areoles), εμφανίζονται στις εγκοπές στο πλάι ενός τμήματος και στο τέλος. Οι αρεόλες καλύπτονται από χνούδι και τριχίδια και είναι εκεί όπου εμφανίζονται τα μπουμπούκια ανθέων. Τα λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ κρέμονται προς τα κάτω και είναι ακτινικά συμμετρικά. Έχουν μήκος περίπου 5 cm και 3-4 cm πλάτος. Είναι  διατεταγμένα σε δύο ομάδες, δίνοντας την εμφάνιση ενός «λουλουδιού μέσα σε ένα λουλούδι». Τα φυτά στο φυσικό τους βιότοπο ανθίζουν την άνοιξη. Γι 'αυτό και στη Βραζιλία, το Επίφυλλο ονομάζεται και  Flor de Maio (λουλούδι του Μαΐου), αντικατοπτρίζοντας
την περίοδο ανθοφορίας στο νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, όταν καλλιεργείται στο βόρειο ημισφαίριο η περίοδος ανθοφορίας εκτείνεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Infos
Αν δώσετε την  κατάλληλη προσοχή στο Επίφυλλό σας και το τοποθετήσετε  στη σωστή θέση, δεν είναι ασυνήθιστο να ανθίσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Δεδομένου ότι το Επίφυλλο είναι ένα τροπικό φυτό απαιτεί πότισμα στην ίδια βάση με κάθε άλλο είδος τροπικών φυτών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του  φθινοπώρου και του χειμώνα, τα φυτά πρέπει να ποτίζονται λιγότερο συχνά, προκειμένου να «αναγκαστούν» να ανθίσουν. Μετά από την περίοδο των Χριστουγέννων τοποθετήστε το φυτό σε ένα δροσερό δωμάτιο, παρέχοντάς του περιορισμένο πότισμα. Μην ανησυχήσετε αν χάσει μερικά φύλλα ή αρθρώσεις και εμφανίζεται αδύναμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπαυσης. Έχει ανάγκη από «ξεκούραση» περίπου 30 ημερών. Δεν είναι όμως και η
κατάλληλη περίοδος να το κλαδέψετε ή να το διαμορφώσετε. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν αρχίζει η νέα βλάστηση, δηλ. τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου. Αυτή είναι επίσης και η καλύτερη στιγμή για μεταφύτευση.

Tips

Το Επίφυλλο απαιτεί υγρασία, γι’αυτό μια καλή πρακτική είναι να τοποθετείται ένα δοχείο ή δίσκος με νερό κοντά στο φυτό. Καθώς το νερό θα εξατμίζεται θα του παρέχει την υγρασία που χρειάζεται. Επιπλέον δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται κοντά σε μια πόρτα που ανοίγει και κλείνει προς τα έξω. Ομοίως, πρέπει να τοποθετείται μακριά από αγωγούς θέρμανσης ή το τζάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου