Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ginkgo biloba - Γκίνγκο

Ginkgo biloba - Γκίνγκο


φυλλοβόλο δέντρο και το μόνο είδος που έχει επιβιώσει από το γένος Ginkgophyta, όλα τα άλλα έχουν εξαφανιστεί. Εισήχθη νωρίς στην ανθρώπινη ιστορία και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη φυλλοβόλων φυτών. Έχει βρεθεί σε απολιθώματα που χρονολογούνται 270 εκατομμυρίων χρόνων. Εγγενής στην Κίνα, όπου έχει διάφορες χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική και ως πηγή τροφή. Το όνομα του γένους Ginkgo θεωρείται  ένα ορθογραφικό λάθος της ιαπωνικής λέξης gin kyο, «ασημένια βερίκοκο». 

Περιγραφή
Το φθινόπωρο τα φύλλα του αλλάζουν χρώμα και από πράσινα γίνονται χρυσαφιά. Φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα και ο κορμός του είναι κυλινδρικός, έχοντας διάμετρο μέχρι και 3 μέτρα. Ο φλοιός του είναι χρώματος γκρι με βαθιές αυλακώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, πλατιά, σε σχήμα βεντάλιας με μήκος 9 εκατοστά και πλάτος που φτάνει και τα 15 εκατοστά. Είναι εκπληκτικά σκληρό και ανθεκτικό σε όλες τις μορφές μόλυνσης, γι'αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αστικές περιοχές. Ευδοκιμεί καλύτερα σε όξινα, καλά αποστραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη.

Tips
Εκχύλισμα από τα φύλλα του Ginkgo biloba (GBE) θεωρείται ότι  μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σε άτομα με προβλήματα απώλειας μνήμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου