Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Θυμάρι

Το θυμάρι
είναι ένα αειθαλές βότανο με μαγειρική, φαρμακευτική και καλλωπιστική χρήση. Η πιο κοινή ποικιλία είναι το Thymus vulgaris. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το θυμάρι για την ταρίχευση. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους και το έκαγαν ως θυμίαμα στους ναούς τους, πιστεύοντας ότι ήταν μια πηγή θάρρους. Ωστόσο, η εξάπλωση του θυμαριού σε όλη την Ευρώπη οφείλεται στους Ρωμαίους, λόγω του ότι το  χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν τα δωμάτια τους και να «δώσει»  μια αρωματική γεύση στο τυρί και λικέρ.

Το θυμάρι είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος με πολλά λουλούδια από τα τέλη της άνοιξης - αρχές του καλοκαιριού. Είναι αρωματικό και έχει μια ευχάριστη, πικάντικη γεύση. Υπάρχουν πάνω από πενήντα ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και κηπουρική.

Περιγραφή
Το θυμάρι είναι γενικά ένα όρθιο, ξυλώδες, πολυετές φυτό, που κατά κύριο λόγο καλλιεργείται ως μαγειρικό βότανο. Πολυάριθμα ξυλώδη κλαδιά αναπτύσσονται προς τα πάνω φτάνοντας τα 15-30 εκατοστά ύψος και 40 εκατοστά πλάτος. Τα κλαδιά είναι ντυμένα με μικροσκοπικά, γραμμικά προς ελλειπτικά, μυτερά, γκριζο-πράσινα φύλλα. Τα φύλλα είναι πολύ αρωματικά (φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους λίγο πριν την εμφάνιση των λουλουδιών) και συχνά χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα ως
καρύκευμα σε μια ποικιλία από γαστρονομικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων σούπες, μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες, κρέατα και πιάτα με ψάρι. Μικροσκοπικά, σωληνοειδή, λευκά - λιλά λουλούδια εμφανίζονται στα άκρα του στελέχους. Τα λουλούδια  ελκύουν τις μέλισσες.
Το θυμάρι καλλιεργείται καλύτερα  σε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και αντιπαθεί τα υγρά εδάφη όπου τείνει να σαπίζει. Καλύτερη περίοδος φύτευσης θεωρείται η άνοιξη.. Είναι ένα καλό φυτό σύντροφος για μελιτζάνες ή ντομάτες σε λαχανόκηπους. Μπορεί να 
καλλιεργηθεί σε βραχόκηπους ή 
σε μπορντούρες οριοθέτησης. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία.


Tips
Είναι ένα κοινό συστατικό για το  bouquet garni, Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού  (Thymus vulgaris) περιέχει 20-54% θυμόλη, ένα αντισηπτικό, το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για να εμποτίζουν επιδέσμους. Σήμερα, το έλαιο του θυμαριού είναι ένα ενεργό συστατικό σε διάφορα προϊόντα στοματικής υγιεινής όπως το στοματικό
διάλυμα  Listerine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου