Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Βοκαμβίλλια Αναρριχώμενη

Βοκαμβίλλια Αναρριχώμενη (Bougainvillea spectabilis):
Το 1768, όταν ο ναύαρχος Louis de Bougainvillea ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, το αποκορύφωμα του ταξιδιού του ήταν η ανακάλυψη  του αναρριχώμενου αυτού φυτού που φέρει πλέον το όνομά του. Μέσα από τα χρόνια που ακολούθησαν, αυτή η βραζιλιάνικη
ομορφιά έχει λάβει τη νόμιμη θέση της ως ένα από τα πιο δημοφιλή, εντυπωσιακά και όμορφα  φυτά. Το σύγχρονο υβρίδιο Bougainvillea spectabilis (Β brasiliensis) διαθέτει την πιο όμορφη  ανθοφορία. Αυτό το τροπικό φυτό της οικογένειας των Νυκταγινιδών (Nyctaginaceae), είναι ασυνήθιστο από πολλές απόψεις: είναι στείρο, δεν έχει σπόρους, αλλά μεταλλάσσεται συχνά, με αποτέλεσμα  πολλές νέες ποικιλίες.


Περιγραφή
Η Βοκαμβίλλια είναι φυλλοβόλο, ξυλώδες αναρριχητκό φυτό με αγκάθια και πολύ έντονη βλάστηση.  Ο φλοιός είναι χλωμός και φελώδης. Οι βλαστοί έχουν στενή και μικρή διακλάδωση, δίνοντας αφορμή για ένα πολύ πυκνό φυτό. Τα φύλλα είναι μεγάλα, ωοειδή με στρογγυλεμένες άκρες, δερματώδη υφή και τριχωτά από κάτω.
Τα λουλούδια είναι  λεπτά, με πολύ τριχωτούς σωλήνες. Τα πέταλα είναι πτυχωτά, αρκετά μεγάλα, σε σχήμα αυγού. Η  
Βοκαμβίλλια  είναι ένα εντυπωσιακό ανθοφόρο φυτό καθώς προσφέρει μια  ευρεία ποικιλία σε χρώματα, όπως λευκό, ροζ, φούξια, μπορντό, λιλά, μοβ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή δίχρωμο λευκό-φούξια, με μονά ή διπλά άνθη. Χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία σε  επιβλαβείς οργανισμούς ή κάποια νόσο, ανταμείβει τον ιδιοκτήτη της με την αφθονία των χρωμάτων και τη ζωντάνια της.  


Tips
Είναι το ιδανικό φυτό για θερμά κλίματα και παράκτιες περιοχές αφού λόγω της βραζιλιάνικης καταγωγής της παρουσιάζει ιδιαίτερη ανοχή στην ξηρασία και στο  αλάτι. Ωστόσο, η μοβ και η λευκή Βοκαμβίλλια(οι επονομαζόμενες και «άγριες»), οι οποίες έχουν μικρότερο σε μέγεθος λουλούδι από τα υπόλοιπα χρώματα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 
Η ευελιξία της Βοκαμβίλλιας  είναι θρυλική. Ως ξυλώδες αναρριχητικό μπορεί  να αναπτυχθεί κάθετα σε έναν τοίχο ή να σκαρφαλώσει σε μια πέργκολα ή να δημιουργήσει έναν από τους ωραιότερους φράκτες.


 Η επιλογή καθαρά δική σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου