Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ορτανσία

Ορτανσία (Hydrangea macrophylla mopheads // Hortensias)
  είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae), εγγενές στην Ιαπωνία. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει έως και 2 m ύψος και 2,5 m πλάτος με μεγάλα κεφάλια από ροζ ή μπλε άνθη που ανθίζουν από νωρίς το καλοκαίρι έως και το φθινόπωρο. Ο όρος macrophylla σημαίνει μεγάλα ή μακριά φύλλα που μπορούν να αναπτυχθούν έως 15 εκατοστά σε μήκος.
Τα φύλλα της Ορτανσίας είναι απλά, μεμβρανώδη, σφαιροειδής προς ελλειπτικά που λεπταίνουν στις άκρες και οδοντωτά. Η ταξιανθία της Ορτανσίας είναι ένα σύμπλεγμα ανθέων, με όλα τα λουλούδια να τοποθετούνται σε ένα ημισφαίριο ή ακόμα και μια ολόκληρη σφαίρα. Αυτά τα σφαιρικά διαμορφωμένα λουλούδια αποτελούνται από πολλά μεγάλα αρσενικά στείρα λουλούδια. Τα φανταχτερά μέρη των λουλουδιών είναι στην πραγματικότητα σέπαλα, τα οποία συχνά αναφέρονται ως πέταλα.
Αυτός ο θαυμάσιος θάμνος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και αναπτύσσεται εξαιρετικά καλά σε παράκτιες περιοχές και ήπια κλίματα. Φυτέψτε την Ορτανσία σας κάτω από φυλλοβόλα δέντρα ή στη βόρεια πλευρά του σπιτιού. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδιορρυθμία της Ορτανσίας είναι η ικανότητα των λουλουδιών να αλλάζουν χρώμα.
Αυτή η αλλαγή χρώματος οφείλεται στο pH του εδάφους η οποία επηρεάζει τη διαθεσιμότητα αλουμινίου. Τα μπλε ή ροζ λουλούδια έχουν την τάση να γίνονται μπλε σε όξινα εδάφη (υψηλά διαθέσιμα επίπεδα αλουμινίου), μωβ σε οξύ προς ουδέτερο εδάφος και ροζ σε αλκαλικό έδαφος.



        Tips
  •         Η Ορτανσία macrophylla περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τηςΤασμανίας ως φυτό χαμηλής ευφλεκτότητας, υποδεικνύοντας ότι είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια εντός της ζώνης προστασίας του κτιρίου.
  •      Το εκχυλίσμα από τα φύλλα της Ορτανσία macrophylla ερευνάται ως πιθανή πηγή νέων χημικών ενώσεων με αντι-ελονοσιακή δραστηριότητα.
  •       Το οξύ Hydrangeic από τα φύλλα ερευνάται ως πιθανή αντι-διαβητικό φάρμακο, καθώς κατά τη διάρκεια ερευνών μείωσε σημαντικά τα ποσοστά γλυκόζης του αίματος, των τριγλυκεριδίων, και τα επίπεδα των ελεύθερων λιπαρών οξέων σε πειραματόζωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου