Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Γκαζάνια



Γκαζάνια (Gazania rigens)

Είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Asteraceae, εγγενή στη νότια Αφρική, γι’ αυτό είναι κατάλληλο και για παραθαλάσσιες περιοχές. Θεωρείται πρώτη ξαδέλφη της μαργαρίτας. Ονομάζεται επίσης λουλούδι θησαυρός. 
Περιγραφή
Πρόκειται για αειθαλές ποώδες φυτό, χαμηλής ανάπτυξης. Χρόνο με το χρόνο αυξάνει σε πλάτος καθώς η ρίζα της διαχωρίζεται και δημιουργεί νέα ριζώματα κοντά στα μητρικό και φτάνει έως 50 cm σε ύψος και πλάτος. Τα υπέροχα λουλούδια τους θα σας αφήσουν
άφωνους. Έχουν σχήμα μαργαρίτας και είναι τεράστια, σε πάρα πολλά χρώματα, όπως πορτοκαλί, κόκκινο, λευκό, κίτρινο, δίχρωμα ή τρίχρωμα. Ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Μόλις ξεραίνεται κάποιο λουλούδι θα πρέπει να κόβεται από την βάση για να έχετε παρατεταμένη ανθοφορία.
Φροντίδα
Εάν ψάχνετε απλά ένα λουλούδι για να δώσετε χρώμα στο χώρο σας αλλά δεν έχετε ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να το φροντίσετε, τότε η Gazania είναι η τέλεια επιλογή αφού οι απαιτήσεις της είναι περιορισμένες και συχνά ανύπαρκτες.Η φροντίδα αυτού του φυτού δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από το πότισμα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. 
Tips
Το βράδυ, όπως επίσης και αν έχει λίγη συννεφιά ή βρέχει, τα λουλουδάκια θα κλείσουν. Ένα ένα τα πέταλα θα μαζεύονται κοντά το ένα δίπλα στο άλλο.
Θα ξανανοίξουν μόλις κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος.Στο χώρο μας θα βρείτε τις παραδοσιακές πρασινόφυλλες γκαζάνιες αλλά και τις πιο ιδιαίτερες ασημόφυλλες, με μπλε-γκρι φύλλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου