Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Θουμπέργκια ή «Μανδύας του Βασιλιά»

Θουμπέργκια ή «Μανδύας του Βασιλιά»
(Thunbergia erecta// 'King's Mantle'). Πολλοί έχουμε βρεθεί στη θέση να θαυμάσουμε (ή και να ζηλεύψουμε λίγο) κήπους με υπέροχα, ολάνθιστα αναρριχώμενα φυτά να κοσμούν φράχτες και πέργκολες. Η Θουμπέργκια,  με καταγωγή από την Αφρική, είναι το φυτό εκείνο που θα κάνει το μπαλκόνι ή τη  βεράντα σας τόσο ακαταμάχητα που δε θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν  από οποιονδήποτε κήπο. Η ευαισθησία της στην απευθείας έκθεση στον παγετό, καθιστά τη Θουμπέργκια ακατάλληλη για κήπους αλλά το πλέον κατάλληλο φυτό για στεγασμένους χώρους.

Περιγραφή
Παράγοντας όμορφο φύλλωμα και υπέροχα βελούδινα λουλούδια από τα τέλη της άνοιξης έως και αργά το καλοκαίρι(αλλά και σποραδικά σε άλλες εποχές), αυτός ο αειθαλής, πολυετής, τροπικός ημι-αναρριχώμενος θάμνος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βεράντα ή το μπαλκόνι. Μπορεί να φτάσει τα 1,5-2m ή και περισσότερο.  Η Θουμπέργκια έχει έντονη ανάπτυξη με πυκνούς βλαστούς να ξετρυπώνουν από το έδαφος δίνοντας στο φυτό μια ελκυστική και ρομαντική εμφάνιση. Τα φύλλα είναι μικρά και κομψά για μια συνολική λεπτεπίλεπτη όψη. Τα φύλλα σε ζεύγη, οβάλ, γυαλιστερά, σε σκούρο πράσινο χρώμα παρατάσσονται πυκνά κατά μήκος 
των κυρτών βλαστών. Τα πλούσια, σκούρο μπλε-μοβ, με κίτρινο λαιμό, σωληνοειδή άνθη προσελκύουν τα κολίβρια και τις πεταλούδες. Το χρώμα γίνεται πιο έντονο μοβ στον ήλιο και πιο μπλε σε σκιά.


Tips
Η Θουμπέργκια προτιμά θέσεις με  πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια και υγρά, γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Δεν ενδείκνυται για αλκαλικά ή αμμώδης εδάφη. Το κρύο και η ξηρασία προκαλούν άμεσα την πτώση των φύλλων. Αναζωογονείται γρήγορα μετά από έντονο κλάδεμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου