Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Ιβίσκος

Ιβίσκος (Hibiscus)
είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των  Μαλαχοειδών (Malvaceae) το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και περιέχει αρκετές εκατοντάδες είδη. Το γένος περιλαμβάνει πολυετή ποώδη φυτά, καθώς και ξυλώδεις θάμνους και μικρά δέντρα. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη Ιβίσκος (hibískos) και ήταν το όνομα που ο  Πεδάνιος Διοσκουρίδης ( 40-90 μ.Χ. γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος)  έδωσε στην  Althaea officinalis (στη χώρα μας την συναντούμε με τα ονόματα Αλθαία ή Αλκέα).
Πιθανώς τα πιο ευρέως καλλιεργήσιμο είδος ως διακοσμητικό είναι ο Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus syriacus), ο κοινός ιβίσκος, επίσης γνωστός σε ορισμένες περιοχές, ως το "Rose της Althea», ο οποίος είναι το εθνικό λουλούδι της Αϊτής και χρησιμοποιείται στο εθνικό σύνθημα για τον τουρισμό. Αλλά το πιο
δημοφιλές είδος ιβίσκου είναι ο  Κινέζικος Ιβίσκος (H. rosa-sinensis), με πολλά εντυπωσιακά υβρίδια, εγγενής στην Ανατολική Ασία. Ο Hibiscus rosa-sinensis είναι το εθνικό λουλούδι της Μαλαισίας.


Περιγραφή
Ιβίσκος είναι ένα πολύ ανθεκτικό, ευέλικτο φυτό και μπορεί να ενισχύσει την ομορφιά  κάθε κήπου. Όντας ευέλικτο προσαρμόζεται εύκολα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες στο μπαλκόνι αλλά και στον κήπο.
Ο Ιβίσκος rosa-sinensis είναι ένας θαμνώδης, πολυετής θάμνος ή μικρό δέντρο, με γυαλιστερά φύλλα και λαμπερά λουλούδια που προσθέτουν
ζωντάνια σε κάθε κήπο από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Τα φύλλα είναι ωοειδή έως λογχοειδή, συχνά με οδοντωτό ή λοβωτό περιθώριο. Τα άνθη είναι μεγάλα, εμφανή, σε σχήμα τρομπέτας, με πέντε πέταλα, 10 εκατοστά διάμετρο με έντονους πορτοκαλο-κόκκινους ανθήρες. Το λουλούδι είναι πλήρες (bisexual), με χρώματα που κυμαίνονται από λευκό έως κίτρινο και πορτοκαλί έως κόκκινο και αποχρώσεις του ροζ, με  μονά ή διπλά  πέταλα.


Tips

 Τα λουλούδια του ιβίσκου rosa-sinensis είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες στα νησιά του
Ειρηνικού. Το λουλούδι χρησιμοποιείται στη φροντίδα των μαλλιών, ως γυαλιστικό παπουτσιών ή ως δείκτης pH(όταν το λουλούδι χρησιμοποιείται σε όξινα διαλύματα μετατρέπεται σε ένα σκούρο ροζ ή πορφυρό χρώμα). Σε αρκετές χώρες τα άνθη αποξηραίνονται για χρήση σε ένα ρόφημα, συνήθως τσάι. Ο Ιβίσκος rosa-sinensis θεωρείται ότι έχει μια σειρά από ιατρικές χρήσεις στην κινεζική βοτανοθεραπεία. Μπορεί να έχει κάποιες δυνατότητες ως καλλυντικό περιποίησης του δέρματος. Για παράδειγμα, ένα εκχύλισμα από τα άνθη του έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως αντι-ηλιακό στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ο Ιβίσκος χρησιμοποιείται επίσης  για να προσελκύσει πεταλούδες, μέλισσες, και κολίβρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου