Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πασιφλόρα ή Ρολογιά

Πασιφλόρα (Passiflora caerulea) ή Ρολογιά
είναι ένα είδος αναρριχητικού φυτού εγγενές στην Βραζιλία, την Παραγουάη και τη βόρεια Αργεντινή. Ανήκει στην οικογένεια των Passifloraceae, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 600 είδη φυτών. Το όνομα Passiflora δόθηκε από ισπανούς ιεραποστόλους στη Νότια Αμερική, ενώ προσπαθούσαν να μετατρέψουν τους αυτόχθονες κατοίκους σε Χριστιανούς. Στις κοινές του ονομασίες περιλαμβάνεται το γνωστό σε όλους μας passion fruit ή φρούτο του πάθους αλλά και Παθανθές, ονομασία που προέρχεται από το Θείο Πάθος.. Το λουλούδι της Πασιφλόρας είναι το εθνικό λουλούδι της Παραγουάης. Στην Ελλάδα ονομάζεται συχνά Ρολογιά λόγω του ότι έχει 12 πέταλα, ένα κεντρικό στήμονα και στίγματα που την κάνουν να μοιάζει με μηχανισμό ρολογιού. Από τα φύλλα του φυτού μπορεί να γίνει ένα αφέψημα το οποίο λέγεται ότι ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.

Περιγραφή
Είναι ένα ημι-αειθαλές ξυλώδες αναρριχητικό φυτό με πολύ ζωηρή βλάστηση, ικανό να αναπτυχθεί ως 15-20 m ύψος. Τα φύλλα της εναλλάσσονται, σε σχήμα παλάμης με πέντε λοβούς (μερικές φορές τρεις ή επτά λοβούς), μήκους 10-18 cm. Η βάση του κάθε φύλλου έχει μια ελικοειδή κληματίδα 5-10 cm μήκος, η οποία τυλίγεται γύρω από το υποστήριγμα για να κρατηθεί το φυτό.
Το λουλούδι είναι αρωματικό και πολύπλοκο, περίπου 10 εκατοστά σε διάμετρο, με πέντε σέπαλα και πέταλα παρόμοια στην εμφάνιση, υπόλευκο χρώμα και από το κέντρο ξεπροβάλει μια κορώνα με μπλε ή βιολετί νημάτια που καταλήγει σε  πέντε πρασινοκίτρινους στήμονες και τρία μοβ στίγματα. Ο καρπός είναι ένα οβάλ πορτοκαλί-κίτρινο μούρο μήκους 6 cm επί 4 cm διάμετρο, που περιέχουν πολυάριθμους σπόρους, που απλώνονται από τα πτηνά. Αν και ο καρπός είναι βρώσιμος για τον άνθρωπο, είναι μάλλον ανούσιος όταν τρώγεται ωμός. Μπορεί να υποκαταστήσει τα βατόμουρα. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί σε υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, στον ήλιο αλλά και σε μερική σκιά.


Tips

Η λέξη "Πάθος" στην ονομασία Παθανθές (λουλούδι του πάθους) αναφέρεται στα πάθη του Ιησού στη χριστιανική θεολογία. Η περίπλοκη δομή του άνθους έχει δημιουργήσει χριστιανικό συμβολισμό, καθώς κάθε τμήμα του αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μέρος των Παθών του Χριστού. Τον 15ο και 16ο αιώνα, η Ισπανοί Χριστιανοί ιεραπόστολοι υιοθέτησαν τις μοναδικές φυσικές δομές αυτού του φυτού, ιδιαίτερα τον αριθμό των διαφόρων τμημάτων του λουλουδιού, ως σύμβολα των τελευταίων ημερών του Ιησού και ιδιαίτερα σταύρωση του:
•  Οι αιχμηρές άκρες των φύλλων αντιπροσωπεύουν τη λόγχη.• Οι έλικες αντιπροσωπεύουν τα μαστίγια που χρησιμοποιήθηκαν στη μαστίγωση του Χριστού.• Οι δέκα πέταλα και σέπαλα αντιπροσωπεύουν τους δέκα
πιστούς αποστόλους (εξαιρουμένου του Αγίου Πέτρου και του Ιούδα του Ισκαριώτης).
• η κορώνα με τα μπλε ή βιολετί νημάτια τα οποία μπορεί να αριθμούν περισσότερα από εκατό και ποικίλλουν από λουλούδι σε λουλούδι, αντιπροσωπεύουν το ακάνθινο στεφάνι.•Οι πέντε πρασινοκίτρινοι στήμονες αντιπροσωπεύουν τις 5 πληγές (τέσσερις από τα καρφιά και μια από την λόγχη).• Τα μπλε και λευκά χρώματα των λουλουδιών πολλών ειδών αντιπροσωπεύουν τον Ουρανό και                                          την Καθαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου