Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Φούξια

Φούξια(Fuchsia)
είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών. Ανήκει στο γένος Onagraceae, στην ίδια οικογένεια με το νυχτολούλουδο. Αρχικά οι Φούξιες ήταν στενά συνδεδεμένες  με το γένος  Circaea, αλλά τα  δύο αυτά είδη διαχωρίστηκαν πριν από περίπου 41 εκατομμύρια χρόνια. Η πρώτη Φούξια, το είδος triphylla, ανακαλύφθηκε στο νησί της Καραϊβικής Ισπανιόλα (Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία) περίπου το1696-1697 από τον γάλλο μοναχό και βοτανολόγος, Charles Plumier, κατά τη διάρκεια της τρίτης εκστρατεία του στις Μεγάλες Αντίλλες. Ονόμασε το νέο γένος από τον περίφημο γερμανό βοτανολόγο Leonhart Fuchs. Έχουν αναγνωριστεί σχεδόν 110 είδη Φούξιας. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους κατάγονται από την Νότια Αμερική.

Περιγραφή
Μερικές ποικιλίες έχουν όρθια ανάπτυξη, αλλά εκείνες που πωλούνται πιο συχνά σε κέντρα κήπου και φυτώρια έχουν έρπουσα ανάπτυξη, γι’ αυτό διατίθενται συνήθως με στήριξη. Τα άνθη είναι θεαματικά, με φουντωτά σέπαλα συχνά δημιουργώντας αντίθεση με το χρώμα των πετάλων, τα οποία έχουν σχήμα καμπάνας. Τα πέταλα μπορεί να είναι ενιαία, ημίδιπλα ή διπλά, με στήμονες και ύπερο που εκτείνεται έξω από τα άνθη. Προσφέρουν πλούσια
χρώματα για να επιλέξετε σε οποιονδήποτε συνδυασμό του λευκού, ροζ, κόκκινο, λεβάντα, ή μοβ.


Ποικιλίες
Φούξια «Gillian Althea »είναι μέρος της σειράς California Dreamers (ονειροπόλοι της Καλιφόρνια). Διαθέτει εντυπωσιακά διπλά άνθη με ρόδινα-ροζ σέπαλα με μια τεράστια λεβάντα-μπλε στεφάνη με κάποιες πορτοκαλί-ροζ ραβδώσεις και έχει όρθια ανάπτυξη. (κόκκινο-μοβ)

Φούξια «Bella Rosella» αποτελεί και αυτή μέρος της σειράς California Dreamers (ονειροπόλοι της Καλιφόρνια). Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος  λουλούδι, διπλό, με σέπαλα σε απαλό ροζ, μια στεφάνη σε έντονο ροζ που τονίζεται από στήμονες σε απαλό ροζ να κρέμονται έξω από «φούστα» της. Έχει έρπουσα ανάπτυξη και ανθίζει τέλη Μαΐου μέχρι τον Σεπτέμβριο. (ροζ-φούξια)




Φούξια «Seventh Heaven» είναι μέρος
της σειράς Southern Belles (Νότιες Μπέλ). Διαθέτει μεγάλο διπλό άνθος σε απαλό ροζ χρώμα, κυρτά προς τα κάτω σέπαλα και στεφάνη σε έντονο, ζωηρό ροζ, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση με το βαθύ πράσινο φύλλωμα και έχει έρπουσα ανάπτυξη. (άσπρο-κόκκινο)


Φούξια «Blue Angel» διαθέτει μεγάλα διπλά λουλούδια μοναδικής ομορφιάς με άσπρα με κάποιες ροζ ραβδώσεις σέπαλα με μια τεράστια μπλε-μωβ στεφάνη δημιουργώντας εντυπωσιακή αντίθεση και έχει έρπουσα ανάπτυξη. (άσπρο-μοβ)






Tips
Οι περισσότερες ποικιλίες Φούξιας προτιμούν μια σκιερή
θέση, είτε χωρίς ήλιο ή μόνο πρωινό ήλιο. Η Φούξια μπορεί να φυτευτεί λίγο πιο βαθιά από τη γραμμή του εδάφους. Σε  φυτά που  μεταφυτεύτηκαν πρόσφατα, ποτίστε όσο απαιτείται. Βυθίζοντας το δάχτυλο στο χώμα θα καταλάβετε αν χρειάζεται υγρασία ή όχι. Αυξήστε το πότισμα καθώς το φυτό μεγαλώνει. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου