Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τριανταφυλλιά

Τριανταφυλλιά :
Τι μπορεί να πει κανείς για το πλέον αναγνωρίσιμο φυτό;  Αν και κατάγεται από την Ασία, δεν υπάρχει άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας στην Ελλάδα που να μην την αναγνωρίζει, αφού είναι το πιο στενά συνδεδεμένο λουλούδι με την καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι τριανταφυλλιές
καλλιεργούνται στην Κίνα και την Περσία εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια  και στην Ελλάδα από την εποχή του Χαλκού. O Βασιλιάς Μίδας (βασιλιάς της Λυδίας) τον 6ο αιώνα όταν διώχθηκε από τον στρατό των Περσών μετέφερε τις τριανταφυλλιές του στη Μακεδονία. Για την ελληνική μυθολογία το ρόδο ήταν το λουλούδι της Αφροδίτης.


Γενικές Πληροφορίες

Είναι το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως τόσο ως κομμένο λουλούδι όσο και ως αυτό κάθε αυτό το φυτό. Συνοδεύει τις ανθρώπινες εκδηλώσεις σε κάθε πτυχή τους. Τη συναντάμε σχεδόν παντού, στις βεράντες των πολυκατοικιών, στους κήπους, στα πάρκα ακόμα και σε νησίδες δρόμων. Ο στόχος ένας και μοναδικός: να δώσει χρώμα στη ζωή μας. 
Θαμνώδεις
Υπάρχουν πολλά είδη τριανταφυλλιάς: οι θαμνώδεις (αρωματικές, βελουτέ, μονόχρωμες ή πολύχρωμες), οι αναρριχώμενες (που τις βλέπουμε συχνά να στολίζουν τους φράχτες των σπιτιών), οι δενδρώδεις (οι οποίες είναι διαμορφωμένες σε σχήμα δένδρου και πολύ εντυπωσιακές) και οι μινιατούρες (που μοιάζουν με τριανταφυλλιές σε σμίκρυνση, ιδανικές ωστόσο για οριοθέτηση). Τα
Αναρριχώμενες
άνθη τους περιλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλα τα χρώματα, σε διάφορες αποχρώσεις ακόμα και σε μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων.



Φροντίδα
Η τριανταφυλλιά είναι φυλλοβόλο φυτό, που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις της κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ωστόσο, αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση (μέσα Ιανουαρίου μέχρι μέσα
Δενδρώδεις
Φεβρουαρίου) είναι η κατάλληλη περίοδος για το καθιερωμένο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Οι θαμνώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται βαθύ κλάδεμα για να διατηρήσουν το σχήμα τους, να ανανεωθούν και να δώσουν πλούσια ανθοφορία. Στις  νάνες ποικιλίες πρέπει αφαιρούνται μόνο οι βλαστοί που έδωσαν λουλούδια, ώστε να δυναμώσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Δεν ξεχνάμε όμως ότι και τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να αφαιρούνται τα λουλούδια που ξεραίνονται ή που έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να ξεκινά ταχύτερα η νέα ανθοφορία και να είναι πιο πλούσια και 
εύρωστη.


Ασθένειες
Όλες οι ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται οι τριανταφυλλιές οφείλονται σε μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι με την εμφάνιση οποιασδήποτε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε και να καταστρέψουμε τα προσβεβλημένα μέρη (φύλλα ή βλαστούς), να αποφεύγουμε την υγρασία και στη συνέχεια να ψεκάσουμε με μυκητοκτόνο(υπάρχουν αρκετά στο εμπόριο) με δράση κατά της προσβολής.

1)   Η μελανή κηλίδωση αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο μετά από βροχές και μπορεί συχνά να είναι επιδημική και να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Τα συμπτώματα είναι σκούρες (μαύρες και στρογγυλές) κηλίδες πάνω στα φύλλα του φυτού τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν.


2)   Το ωίδιο αποτελεί μια πολύ κοινή ασθένεια που
μπορεί να εξασθενήσει το φυτό και να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα των ανθέων αλλά και την αισθητική αξία του φυτού. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο πάνω μέρος τρυφερών φύλλων με χρώμα ανοιχτό κόκκινο και στη συνέχεια η προσβεβλημένη περιοχή αποκτά τη χαρακτηριστική αλευρώδη εξάνθηση του παθογόνου. 

3)   Η τριανταφυλλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον περονόσπορο. Κυρίως προσβάλλονται τα τρυφερά όργανα του φυτού, στα οποία εμφανίζονται ακανόνιστες κιτρινοπράσινες κηλίδες που συχνά αποκτούν χρώμα ιώδες έως σκούρο καστανό. 





4)   Η Σκωρίαση αποτελεί μια γνωστή ασθένεια κατά την οποία το κάτω μέρος των φύλλων γεμίζει με πορτοκαλί σπυράκια (ο μύκητας και τα αυγά του) και τα φύλλα πέφτουν.
Μινιατούρες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου