Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Βιολέτα

  Βιολέτα μενεξές ή  ίο 



     Περιγραφή
     Είναι μονοετή ή πολυετή ποώδη φυτά. Πανέμορφες, ευωδιαστές και πανεύκολες. καλλιεργούνται  ως καλλωπιστικά φυτά σε κήπους ενώ είναι ιδανικές για γλάστρες, ζαρντινιέρες και τοποθέτηση σε βάζα με νερό, καθώς τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται για αρκετές ημέρες αναδίδοντας το έντονο αλλά γλυκό τους άρωμα.
    Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους που καλύπτονται με ένα λευκό χνούδι έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια (λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ)  που μπορεί να είναι μονά ή διπλά, σε ταξιανθίες (πυκνό στάχυ), δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Η ανθοφορία τους διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα. 
λευκή βιολέτα

     Φροντίδα
     Δώστε τους άφθονη υγρασία και τακτικό πότισμα και κόβετε 
     τα λουλούδια τους όταν μαραίνονται για να ενισχύσετε τη δημιουργία νέων μπουμπουκιών.

μοβ βιολέτα

     Χρήσεις
     Από τα άνθη και τα φύλλα τους παραλαμβάνεται αιθέριο έλαιο που περιέχει λιπαρά οξέα με χαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις, και καταπραϋντικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της βιολέτας είναι κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα και για την εξάλειψη κηλίδων και λεκέδων. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην ιατρική καθώς θεωρείτο ότι προφυλάσσει από την πανούκλα και πιο πρόσφατα ο σπόρος του σε θεραπείες για τον καρκίνο. 
ροζ βιολέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου