Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Κανόνες ποτίσματος





To πότισμα είναι η κυριότερη αιτία των προβλημάτων των φυτών. Πολλά φυτά καταστρέφονται εξαιτίας του υπερβολικού ποτίσματος. Το αραιό πότισμα ή το στεγνό χώμα είναι επίσης αιτία προβλημάτων, εύκολη όμως να διαπιστωθεί γιατί μαραίνονται τα φύλλα. Οι ρίζες των φυτών χρειάζονται τον αέρα όσο και το νερό. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε υγρασία στο χώμα.
Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιος κανόνας που να προσδιορίζει πόσο πολύ και πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε. Σε μερικά φυτά όπως στους φοίνικες και στις φτέρες δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει το χώμα, ενώ άλλα ευδοκιμούν με πιο στεγνό χώμα, όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα που χρειάζονται λίγο νερό. Όλα λοιπόν τα φυτά χρειάζονται υγρασία αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς. Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες και θα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Ανάλογα με την εποχή, τη θερμοκρασία, τη θέση, το κάθε φυτό χρειάζεται την ανάλογη ποσότητα νερού.  Επίσης, το χώμα που έχουμε φυτέψει και η ικανότητα του να συγκρατεί νερό θα μας οδηγήσει να φτιάξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος.
Το πότισμα πρέπει να γίνεται τέτοια ώρα ώστε το φυτό να αξιοποιεί το νερό.
Οι πιο κατάλληλες ώρες για πότισμα είναι  ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα μόλις πέσει ο ήλιος κι αυτό για να απορροφάται το νερό από το χώμα αργά και  σταδιακά κι όχι να εξατμίζεται από την ζέστη και τον ήλιο πριν προλάβει να φτάσει στις ρίζες του φυτού. Το νερό πρέπει να πέφτει με ήπιο τρόπο κοντά στη ρίζα του φυτού. Η διάρκεια του είναι τέτοια μέχρι το φυτό να ξεδιψάσει και αυτό θα φανεί από το αν λιμνάζει το νερό. Η στράγγιση επίσης είναι πολύ σημαντική, καθώς υπερβολική συσσώρευση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου