Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Κορέοψις (Coreopsis grandiflora)

Κορέοψις (Coreopsis grandiflora)
 Κατάγεται από την κεντρική και νοτιοανατολική περιοχή των Η.Π.Α. Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις  «κορέος» και «όψις», αναφερόμενο στο σχήμα του σπόρου που μοιάζει με έντομο. Το ειδικό επίθετο grandiflora σημαίνει «μεγάλο άνθος».







Περιγραφή
Πρόκειται για ένα φυτό μεσαίου μεγέθους  που δεν γίνεται ούτε υπερβολικά ψηλό ούτε άκομψο. Συνήθως αναπτύσσεται σε συστάδες ύψους 60εκ. Τα λουλούδια διαμέτρου 5-7 εκατοστών είναι διπλά και μοιάζουν με της μαργαρίτας. Διαθέτουν βαθιές κίτρινες ακτίνες (χαραγμένες στις άκρες) και περιβάλλουν έναν  πύρινο πορτοκαλοκίτρινο κεντρικό δίσκο. Τα λουλούδια εμφανίζονται ξεχωριστά πάνω σε λεπτά, όρθια στελέχη. Συνήθως ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τα
τέλη του καλοκαιριού. Τα ανώτερα φύλλα είναι πτεροειδή και βαθιά λοβωτά, αλλά τα χαμηλότερα φύλλα στη βάση του φυτού είναι χωρίς λωρίδες και γραμμικά. Έχουν δερμάτινη υφή και κατά-πράσινο χρώμα.


Tips

Η Κορέοψις είναι ένα από τα λίγα φυτά που προσφέρουν απλόχερα  το ασυναγώνιστο χρώμα τους χωρίς ταλαιπωρία. Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά, αμμώδη ή βραχώδη εδάφη. Λατρεύει την ηλιοφάνεια και είναι ανθεκτική στη θερμότητα, την υγρασία και την ξηρασία. Η άμεση αφαίρεση των μαραμένων  λουλουδιών ενθαρρύνει την
πρόσθετη άνθηση, ενώ  τα λουλούδια της κάνουν εξαιρετικά μπουκέτα για το βάζο. Ένα και μόνο φυτό αρκεί για να σας προσφέρει μακράς διαρκείας ανθοδέσμες όλο το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου