Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πασχαλιά (Syringa vulgaris)

Πασχαλιά (Syringa vulgaris).
Ένα αγαπημένο λουλούδι των απανταχού μητέρων και κυρίως των γιαγιάδων. Η Πασχαλιά φέρνει πίσω συναισθήματα και αναμνήσεις. Τα όμορφα λουλούδια της είναι οι προάγγελοι της άνοιξης. Ένα φυτό από τα πιο αγαπημένα, η Πασχαλιά καλλιεργείται παραδοσιακά για το έντονο άρωμα της και τα όμορφα λουλούδια της. Οι απόψεις για τον τόπο καταγωγής της διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κατάγεται από το Περού, πιο πιθανή όμως είναι η άποψη ότι είναι ασιατικής προέλευσης δεδομένου ότι εισήχθη στην Ευρώπη στο τέλος του 16ου αιώνα, από τους οθωμανικούς κήπους.  Η Πασχαλιά για πρώτη φορά περιγράφεται επίσημα από τον Carl Linnaeus το 1753. Η λατινική ονομασία  του γένους «Syringa» προέρχεται από την ελληνική λέξη  «σύριγξ», λόγω του σχήματος των λουλουδιών, ενώ το όνομα του γένους «vulgaris» σημαίνει «κοινό» ή «συνηθισμένο». Η ελληνικής ονομασία «Πασχαλιά» οφείλεται στο ότι ανθίζει λίγο καιρό πριν το Πάσχα.


Περιγραφή
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες  Πασχαλιάς από νάνους αλλά και φυτά μεγαλύτερης ανάπτυξης. Η
Syringa  vulgaris μπορεί να καλλιεργηθεί ως ένας μεγάλος θάμνος ή να διαμορφωθεί σε μικρό δένδρο. Είναι φυλλοβόλο φυτό αλλά σε κάθε νέα βλάστηση παράγει δευτερογενείς βλαστούς από τη βάση ή τις ρίζες,. Ο φλοιός είναι γκρι προς γκρι-καφέ, λείος στους νέους βλαστούς ή  με αυλακώσεις και απολεπίσεις σε παλαιότερους. Τα φύλλα είναι πτεροειδή, με μήκος 4-12 cm και πλάτος 3-8 cm, σε ανοιχτό πράσινο χρώμα, οβάλ προς καρδιόσχημα, με εμφανείς νευρώσεις, μυτερή κορυφή και ολόκληρο περιθώριο.
Είναι τοποθετημένα σε αντικριστά ζεύγη ή περιστασιακά σε σπείρες των τριών. Η Πασχαλιά παράγει άφθονες συστάδες λουλουδιών σε έντονο λιλά έως μοβ ή λευκό χρώμα με ένα γλυκό, αξέχαστο άρωμα.


Tips
Η Πασχαλιά είναι εύκολο φυτό στη φροντίδα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Εσείς απλά φυτέψτε την στον κήπο σας και μετά αφήστε τη φύση να
κάνει τη δουλειά της. Το όμορφο αυτό φυτό μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Αφήστε την να «απλωθεί» πάνω σε ένα φράχτη δημιουργώντας ένα ξεχωριστό διαχωριστικό για να προστατέψετε την ιδιωτικής σας ζωή. Τα ευωδιαστά λουλούδια της είναι κατάλληλα και για κοπή. Για να εξασφαλίσετε άφθονη ανθοφορία, κόβετε όλα τα μαραμένα άνθη, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό των σπόρων. 


Infos
Η Πασχαλιά είναι ένα ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό στενά συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση. Ήδη από την αρχαιότητα η Πασχαλιά εμφανίζεται στη μυθολογία ως μια
πανέμορφη Νύμφη, τη Σειρήνα («Σύριγξ», εξ’ ου και η λατινική ονομασία), η οποία προκειμένου να γλιτώσει από τον θεό Πάνα ο οποίος την είχε ερωτευτεί, μεταμορφώθηκε σε αρωματικό θάμνο.

Αλλά η Πασχαλιά «δένεται» και με τον χριστιανισμό με δύο μύθους.
Η Πασχαλιά ήταν το δένδρο που πρόσφερε την δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ στην προσπάθεια τους να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη και γι’ αυτό η Παναγία την ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένη με πανέμορφα, ευωδιαστά άνθη. Επίσης, στο Γολγοθά είχε φυτρώσει μια Πασχαλιά, αλλά βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε. Τρεις μέρες μετά, όταν ο Ιησούς αναστήθηκε, το φυτό ζωντάνεψε για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά της Ανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου