Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Αλυσσός (Alyssum maritimum)

Αλυσσός (Alyssum maritimum)
με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου, είναι ένα ανθοφόρο φυτό με μεσογειακό ταπεραμέντο. Το όνομα του γένους Alyssum προέρχεται από την ελληνική λέξη “ἄλυσσον"( α+λύσσα), αναφερόμενο στην αρχαία πίστη στις ιδιότητες του φυτού για τη θεραπεία της τρέλας, ενώ το όνομα του είδους maritima αναφέρεται σε προτίμηση του φυτού στις παράκτιες περιοχές. Ο Αλυσσός είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έντονο άρωμα των λουλουδιών του και είναι μέλος της οικογένειας του σιναπιού (Brassicaceae).
Περιγραφή
Ο Αλυσσός είναι ένα υπέροχο, χαμηλής ανάπτυξης, με ευρεία εξάπλωση, εξαιρετικά ανθεκτικό ετήσιο φυτό. Τα στενά γκρι-πράσινα φύλλα του είναι λεία και συνήθως φέρουν πολλά ασημένια τριχίδια. Όντας από τα πιο πρώιμα ανθοφόρα φυτά, παράγει συνεχείς συστάδες από μικροσκοπικά λουλούδια όλο το καλοκαίρι. Ο Αλυσσός
καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό όχι μόνο για  τις ευωδιαστές συστάδες από μικρά τετρα-πέταλα λουλούδια, αλλά και για την μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που προσφέρει από σομόν σε ροζ, από κίτρινο σε λευκό ή από λεβάντα σε μοβ, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις.




Tips
Λίγα φυτά μπορούν να συναγωνιστούν την ανθεκτικότητα  στη ζέστη και την ξηρασία του Αλυσσού.
Χάρη σε αυτό το προνόμιο, που οπτικά τουλάχιστον δεν συμβαδίζει με τη  λεπτεπίλεπτη εμφάνιση του, ο Αλυσσός επιδεικνύει εκπληκτική αντοχή στον άνεμο και αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα φυτά σε παράκτιες περιοχές.



Infos
Ο Αλυσσός αν και είναι ετήσιο φυτό, θα αυτοφύεται μέσω τον σπόρων του και θα σας χαρίζει κάθε χρόνο τα φωτεινά χρώματά του. Φυτέψτε τον σε
γλάστρες σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια για να καλύψετε τα κενά σημεία, σε μπορντούρες οριοθέτησης ή απλά σε ξηρές ζώνες όπου τίποτα άλλο δεν ευδοκιμεί. Λόγω της έρπουσας ανάπτυξή του, ο Αλυσσός είναι ιδανικός για βραχόκηπους και κρεμαστά καλάθια. Για να τον ενθαρρύνετε να ανθίζει ξανά και ξανά και ξανά, κόβετε τα μαραμένα λουλούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου