Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ταγέτης ή Kατιφές ή Τσετσέκι

Ταγέτης ο ορθοκλαδής:

είναι ένα τα πιο όμορφα και εύκολα ανθοφόρα φυτά με πολλές ονομασίες: μεξικανική καλέντουλα, κατιφές των Αζτέκων ή Τσετσέκι. Χώρα προέλευσής του είναι το Μεξικό όπου χρησιμοποιείται στον εορτασμό της Ημέρας των Νεκρών. Πήρε το όνομά του από τον προφήτη των Ετρούσκων Tages.



Περιγραφή
Ο κατιφές ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ηλιοτρόπιο. Είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 20-90 εκατοστά. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία αλλά και αρκετές ποσότητες νερού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η ανθοφορία του διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Τα
άνθη του είναι μεγάλα, συμπαγή και σφαιρικά. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις χρωμάτων, από κίτρινο-λεμονί έως βαθύ καφέ-κόκκινο.Για μεγαλύτερη ανθοφορία σημαντικό είναι να κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια.




Tips

Οι Ινδιάνοι Cherokee χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό για ιατρικούς σκοπούς, ως πλύση του δέρματος και για την κίτρινη χρωστική ουσία.  Σήμερα, εκτός από καλλωπιστικό φυτό, χρησιμοποιούμε τον κατιφέ ως πηγή των χρωστικών ουσιών των ζωοτροφών και των τροφίμων, 
 αλλά και για την φυσική προστασία φυτών(ντομάτες, φράουλες, μελιτζάνες) από παράσιτα. Οι εκκρίσεις που παράγουν οι ρίζες του κατιφέ απωθούν τα μικροσκοπικά σκουλήκια. Επίσης με τον κατιφέ θα προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα για να απωθήσετε τα βλαβερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου