Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Bαμβακούλα/Mαστιχιά/Aμπελάκι

Bαμβακούλα (Pelargonium peltatum :Πελαργόνιο το πελτωτό):
Το συναντάμε συχνά και με το όνομα μαστιχιά ή αμπελάκι. Η ονομασία Pelargonium προέρχεται από την ομοιότητα του σχήματος του άνθους στο ράμφος του πελαργού. Το όνομα του είδους στα λατινικά peltatum (ασπιδοειδής) αναφέρεται στο σχήμα ασπίδας που έχουν τα φύλλα. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, εισήχθη στην Ολλανδία από τον Willem Adriaan van der Stel το 1700. Ο Sir Frances Masson εισήγαγε τα είδη στη Μεγάλη Βρετανία το 1774.




Περιγραφή
Εϊναι κρεμοκλαδές φυτό, με φύλλα πεντάλοβα, λεία, γυαλιστερά, σκουροπράσινα, σαρκώδη, ελαφρά γωνιώδη και λεπτούς ποώδεις βλαστούς. Δεν αποκτά μεγάλο ύψος λόγω της οριζόντιας ανάπτυξης(δεν ξεπερνάει τα 0.5 m). Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα άνθη είναι σύνθετα, ιδιαίτερης ομορφιάς και παρουσιάζουν εντυπωσιακή εμφάνιση κατά την περίοδο της ανθοφορίας, που διαρκεί από Μάρτιο έως Νοέμβριο. Τα λουλούδια τους είναι συχνά δίχρωμα, σε μπουκέτα ή και σε πιο αραιή διάταξη, σε
αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ ή άσπρου. Προτιμάει τις απάνεμες,  ηλιόλουστες ή ημισκιαζόμενες θέσεις του κήπου. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι μέτριες.


Tips

Χρησιμοποιείται πολύ στην αρχιτεκτονική τοπίου. Λόγω της πλάγιας ανάπτυξής του, είναι πολύ καλή επιλογή για κρεμαστές γλάστρες, πιθάρια ή ζαρντινιέρες. Επειδή όμως  συχνά είναι μικρού όγκου, απαιτούνται συχνά ποτίσματα. Οι ανάγκες του σε θρεπτικά στοιχεία δεν είναι μεγάλες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου