Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ηλίανθος Νάνος

Ηλίανθος Νάνος (Helianthus annuus dwarf "Big Smile") :   Το όνομα τα λέει όλα, μεγάλα ολοστρόγγυλα πρόσωπα με
απαλό καφέ κέντρο και χρυσο- κίτρινα πέταλα. Είναι μέλος της οικογένειας των  Αστερωδών (Asteraceae). Η λατινική ονομασία Helianthus, προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Helios, που σημαίνει ήλιος, και Anthos, που σημαίνει λουλούδι. Στην Ελλάδα τον συναντάμε με τα ονόματα ηλιοτρόπιο, κολοκάσι ή απλά ήλιο. Ο Ηλίανθος κατάγεται από τη Νότια Αμερική και αντιπροσώπευε τον θεό Ήλιο που λάτρευαν οι Αζτέκοι. Στην Ευρώπη ήρθε στα τέλη του 16ου αιώνα.
Περιγραφή

Πρόκειται για φυτά νάνος με συμπαγή ανάπτυξη. Αυτή η ποικιλία είναι ιδανική για φύτευση σε συστάδες και σε μικρά δοχεία. Στη γλάστρα φτάνουν τα 25 έως 38 εκατοστά ύψος και τα 50 έως 75 εκατοστά στο έδαφος. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε μια θέση για το νάνο ηλίανθό σας, όπου θα εκτεθεί σε τουλάχιστον έξι ώρες ηλιοφάνειας ανά ημέρα. Τα  Ηλιοτρόπια θα επιβιώσουν σε μερική σκιά, αλλά η πλήρη έκθεση στον ήλιο είναι το καλύτερο.  Εκτός από το φως έχουν «αδυναμία» και στη θερμότητα, γι’ αυτό η φύτευση θα πρέπει να γίνει στα μέσα της άνοιξης, όταν οι πρωινές θερμοκρασίες είναι πλέον αρκετά υψηλές. Χάρη στα μεγάλα, διπλά, χρυσοκίτρινα λουλούδια τους είναι μια εξαιρετική πρόταση και σαν κομμένα άνθη.

Tips
Το Ηλιοτρόπιο έγινε πολύ δημοφιλές ως καλλιεργούμενο φυτό τον 18ο αιώνα.
Το φυτό χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως διακοσμητικό, αλλά από το 1769 η βιβλιογραφία αναφέρει ότι άρχισε να  καλλιεργείται και για την παραγωγή λαδιού. Η ποικιλία ηλίανθου που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 μέτρα ύψος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου