Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πανσές (Viola tricolor var. Hortensis)

Πανσές (Viola tricolor var. Hortensis) :
Πρόκειται για μια πολύ οικονομική αλλά και όμορφη λύση για να βάλετε χρώμα στο χώρο σας. Ο σύγχρονος Πανσές ή Μενεξές είναι στην ουσία υβρίδιο που δημιουργήθηκε στην Αγγλία στις αρχές του 18ου αιων. Είναι αποτέλεσμα συνδυασμού από διάφορα είδη του είδους  Viola tricolor, ένα αγριολούλουδο της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας γνωστό ως καρδιά. Το όνομα Πανσές (pansy στα αγγλικά) προέρχεται από τη γαλλική λέξη pensée που σημαίνει «σκέψη»  καθώς στη Γαλλία τον 15ο αιων. το λουλούδι θεωρείτο ως σύμβολο της μνήμης και της σκέψης.

Περιγραφή
Ο Πανσές είναι μονοετές ποώδες φυτό και το ύψος του φτάνει τα 15 έως 30 εκατοστά.  Εκτός από τα εντυπωσιακά του άνθη με πέντε πέταλα και βελούδινη υφή διαμέτρου από 2,5 έως 5 εκατοστών, εξίσου περίεργα είναι και τα φύλλα  του: καρδιόσχημα ή στρογγυλεμένα στη βάση τους και επιμήκη ή ωοειδή στον βλαστό. Η άνθηση αρχίζει από το τέλος του χειμώνα και παραμένει ανθισμένος μέχρι και το φθινόπωρο. Η χρωματική του παλέτα περιλαμβάνει συνδυασμούς του μπλε, κίτρινου και λευκού με αποτελέσματα που έλκουν τα βλέμματα. 


Tips
Ο Πανσές είναι ένα εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα σημεία γιατί στη σκιά παράγει πολλά φύλλα και λίγα άνθη. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται πιο συχνό πότισμα. Για να τον απολαμβάνετε συνέχεια ανθισμένο, κόβετε τα μαραμένα λουλούδια.



Infos
Σύμφωνα με το μύθο, ο Πανσές ήταν δημιούργημα του Δία και τον έφτιαξε για να τρέφεται η ερωμένη του Ηώ, που για να την προστατέψει από το θυμό της Ήρας τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα.

Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, παλιότεροι πολιτισμοί είχαν εκτιμήσει και άλλες ιδιότητες του πανσέ. Στην αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούσαν το αφέψημά του κατά του πονοκεφάλου μετά από μέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου