Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πελαργόνι

Πελαργόνι

Το γένος PELARGONIUM με καταγωγή τη Νότια Αφρική περιλαμβάνει περίπου 200 είδη. Το πιο γνωστό από τα είδη είναι το Pelargonium x domesticum το οποίο  αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στα μέσα του 19ου αιώνα.



Περιγραφή
Είναι θαμνώδη, αειθαλή, πολυετή φυτά που καλλιεργούνται για τη γενναιόδωρη άνθιση τους. Τα όρθια στελέχη φέρουν μεγάλα πενταπέταλα λουλούδια σε συστάδες, οι οποίες περιστασιακά διακλαδίζονται. Τα λουλούδια δεν εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα, αλλά ανοίγουν από το κέντρο προς τα έξω. Το λουλούδι έχει μόνο ένα επίπεδο συμμετρίας (ζυγομορφικό), σε αντίθεση με το γεράνι, το οποίο έχει ακτινική συμμετρία (ακτινομορφικά). Έτσι, τα κατώτερα τρία (πρόσθια) πέταλα διαφοροποιούνται από τα ανώτερα δύο (οπίσθια) πέταλα. Τα άνθη είναι λευκά, ροζ, λεβάντα, μοβ, κόκκινο, πορτοκαλί, συχνά με έντονες κηλίδες στο κέντρο
που κάνουν αντίθεση. Έχουν οδοντωτά, λεία, μονόχρωμα ή δίχρωμα φύλλα, ξυλώδεις βλαστούς και θαμνώδη ανάπτυξη. Προτιμούν γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, τακτική υγρασία και προστασία από την έντονη ηλιοφάνεια.


Tips
Παρουσιάζουν άριστη συμπεριφορά ανάπτυξης τόσο σε γλάστρα όσο και στο έδαφος, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστάδες ή ως φυτά οριοθέτησης. Κόψτε τις άκρες του στελέχους για να πετύχετε ζωηρή βλάστηση και να αυξήσετε την ανθοφορία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου