Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Λάμπρανθος

Λάμπρανθος (Lampranthus aureus) :
Το όνομα του γένους "Lampranthus" σημαίνει "λαμπερά λουλούδια" στα λατινικά, και τα είδη αυτού του γένους έχουν μεγάλα, εξαιρετικά φωτεινά λουλούδια. Με προέλευση από τη Νότια Αφρική είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πολύχρωμα παχύφυτα και ένα από τα «must-have» φυτά για τον κήπο με πολύ ελκυστικά λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες.


Περιγραφή
Πρόκειται για  ένα τακτοποιημένο, στρογγυλεμένο, όρθιο, μικρό θάμνο που μεγαλώνει μέχρι περίπου 40 x 50 cm. Τα είδη του γένους αυτού έχουν συνήθως μεγάλα, λεία, επιμήκη, σαρκώδη φύλλα. Αυτά μπορεί να είναι τριγωνικά ή κυλινδρικά, και εμφανίζονται σε ζεύγη στα κλαδιά των θάμνων. Η πιο ελκυστική πτυχή του φυτού είναι τα απίστευτα φωτεινά πορτοκαλί λουλούδια του. Τα λαμπερά
πορτοκαλί άνθη μεμονωμένα ή σε ομάδες, διαμέτρου 60 mm, ανθίζουν την άνοιξη και συχνά καλύπτουν τα φυτά εντελώς.
Ο Λάμπανθος  αρέσκεται στις  ηλιόλουστες συνθήκες και τα λουλούδια του  ανοίγουν στον ήλιο. Λόγω του ότι ανήκει στα παχύφυτα είναι «σκληρό» φυτό. Είναι τα πλέον κατάλληλα φυτά για περιοχές με βροχοπτώσεις το χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια. Μπορούν να αντέξουν πολύ καλά την ξηρασία και δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα.


Tips

O Lampranthus aureus αποτελεί ιδανικό φυτό για φύτευση σε γλάστρα ή σε παρτέρια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε βραχόκηπους, σε απότομες πλαγιές ή ακόμα και σε αναχώματα με τη μορφή μαζικών φυτεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου